Lederwaren Jos Schins

“D’r hodele Schins va Vols” was de vader van 18 kinderen. Eén van die kinderen heette Jos. Jos Schins (1890 – 1950) was een ondernemend persoon die een tijdje handlanger was in de bouw en daarna als hemden verkoper langs de deuren ging. 

Een aantal vrienden van Jos waren zelfstandige schoenmakers en verdienden daar redelijk mee. Schins had een plan: zijn vrienden konden voor hetzelfde geld en minder rompslomp voor Jos komen werken, dan zou Jos langs de deuren gaan om de te repareren schoenen op te halen en terug te bezorgen. Zo begon Jos Schins een schoenmakerij in de Kleingraverstraat in Spekholzerheide.

De benodigde materialen zoals leer, rubber, gespen, lijm, spijkers e.d. werden ingekocht bij groothandel A. America in Valkenburg. Dat vond Schins erg interessant, in- en verkoop was een betrekkelijk eenvoudige manier van geld verdienen. Zo kwam het dat Schins een groothandel opende in Spekholzerheide waar de schoenmakers uit de omgeving hun materialen konden kopen. 

In 1930 opent Schins in de Oranje Nassaustraat 2 in Heerlen een schoenenzaak. Enkele jaren daarna wordt in het pand ernaast, Oranje Nassaustraat 4 een tassen, leder en fournituren zaak gestart.

Aan de markt in Kerkrade werd op 25 april 1940 een schoenenwinkel geopend die door mevrouw Schins werd gerund.

Schins wilde graag dat de 5 kinderen die het echtpaar inmiddels had, allemaal een eigen bedrijf zouden hebben. Vader Jos ging samen met zoon Alfred de groothandel in Kerkrade runnen. Moeder Schins bestierde de schoenenzaak aan de markt in Kerkrade. Zoon Huub zat met een groothandel in Heerlen (achter de schoenen- en tassen zaak van zijn broers aan de Oranje Nassaustraat). Zoon George had een schoenenzaak in de Oranje Nassaustraat 2. Zoon Hans had een lederwarenzaak in de Oranje Nassaustraat 4.

Op de bovenverdieping van de Oranje Nassaustraat 4 was een atelier gevestigd waar Jo Kuckelkorn, die in Offenbach (het ledercentrum van Europa) het vak geleerd had, tassen en andere lederwaren maakte voor Jos Schins. Begin jaren veertig trouwde dochter Hilde Schins met deze Jo Kuckelkorn en zo ontstond lederwarenfabriek Hilda.

Zoon Huub wilde graag de zaak in Kerkrade en zo kwam het dat Alfred de zaak in Heerlen en Huub de zaak in Kerkrade kreeg.

De Heerlense ledergroothandel is op een gegeven moment verhuisd naar Oirsbeek en daarna naar Nuth (1988), waar Schins leder anno 2022 nog steeds gevestigd is.

Bron: Martijn en Bert Schins

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *