Oude muurschilderingen

Vulcania

In het pand Geerstraat 30 (anno 2022 Café Ons Limburg) was vanaf de jaren dertig het bedrijf Vulcania gevestigd van familie Joh. Kockelkorn, Meertens & zoon. Vulcania had een vulcaniseerinrichting om rubberbanden middels een chemisch proces minder snel te laten verouderen onder invloed van UV licht. Naast banden handelen ze ook in accu’s.

Op de linker zijgevel stond in 1955 een reclametekst van Komeet accu’s, een bedrijf dat anno 2022 nog steeds bestaat.


Amstel Bieren

Op de rechter zijgevel van Hotel de Gouden Leeuw, Wilhelminaplein 7 (later Femina) stond in 1933 een grote geschilderde reclame van Amstel Bieren. Amstel had sinds 24 april 1930 een brouwerij aan de Kempkensweg in Heerlen daar waar nu de HOPPENhof en het busstation zijn. Maar dat was niet de enige muurschildering op die gevel want later is er nogmaals een reclame schildering van Amstel Bieren aangebracht. Helaas is er niets meer van te zien.


Saroleastraat

Op de linker zijgevel van Saroleastraat 80 die nu wit geschilderd is hebben minstens twee muurschilderingen gestaan. Omdat de schildering maar half te zien zijn op de foto’s is het moeilijk om er iets over te vinden. 

Wat wel duidelijk te zien is bij één van de schilderingen is een dame en de naam “Victoria”. Om de hoek in de Stationsstraat bevond zich een hotel Victoria. Het is niet duidelijk of dat met elkaar te maken had.

Op het adres Saroleastraat 80 was sigarenmagazijn Frans Hertog gevestigd. Op oude foto’s is bij hotel Victoria een bord te zien waar “sigarenmagazijn” op staat.


Wijnhandel Tissen

In november 1923 vestigt de Maastrichtenaar Alphons Tissen (1897 – 1943) zich in Heerlen waar hij een vestiging van de distilleerderij, likeurstokerij en wijnhandel van zijn vader gaat exploiteren in een pand aan de Geleenstraat. Twee jaar later verhuist hij naar de Benzenraderweg en in 1927 wordt in de Laanderstraat het kantoor en magazijn gevestigd. In 1928 trouwt hij met Josephina Hochstenbach en gaan ze in de Laanderstraat 6 wonen.

In 1929 wordt een filiaal in Bleijerheide geopend. Tien jaar later ontwerpt zijn schoonbroer Frits Peutz het pand aan de Geleenstraat 7 voor hen .

Het filiaal in Hoensbroek en Schaesberg worden rep. vanaf 1940 en 1950 genoemd in advertenties. Alphons Tissen is in 1943, kinderloos overleden, de weduwe zet het bedrijf nog voort tot ongeveer 1968. 

Bron: Lieke Willems – Land van Herle 2019 – https://www.landvanherle.nl/editie/2019/2019-2.pdf


Apotheek Peerboom & Witteveen

Op de kopgevel van de Saroleastraat 32 stonden ooit twee reclame schilderingen boven elkaar. De bovenste bestond uit het woord “Apotheek” en verwees naar apotheek Peerboom die daar in 1920 was gevestigd (misschien zelfs al eerder) en de ander was van “Witteveen” damesconfectie.

Witteveen is in 1883 opgericht door Meindert Witteveen uit Heerenveen onder de naam M.J. Witteveen Mode Magazijnen. In de winkels waren alle benodigdheden te koop voor het maken en herstellen van kleding en vanaf 1887 kon je er ook mantels kopen. Omdat de mantel verkoop erg goed ging werd de naam van de keten in 1900 verandert in “Mantelmagazijn Witteveen”

In 1913 kwam Josephus Theodorus Witteveen, zoon van Meindert in Heerlen wonen en opende er geheel zelfstandig een damesconfectie winkel op het Emmaplein onder de naam J.Th. Witteveen N.V. naderhand verhuisde hij met winkel en gezin naar de Saroleastraat 30. In 1964, tien jaar na de dood van Josephus Witteveen werd de winkel verkocht aan Vinke’s verenigde modemagazijnen N.V.

Daarmee is het verhaal nog lang niet klaar want: broer Gregorius Vincent Witteveen opende in 1919 in Eindhoven het Mantelmagazijn Witteveen naar Heerlens voorbeeld. Hij deed dit onder de vlag van het moederbedrijf M.J. Witteveen Mode Magazijnen. Broer Theodorus Joseph Witteveen, niet te verwarren met Josephus Theodorus Witteveen, opende in 1927 een winkel in Breda en in 1930 in Tilburg. Ook deze winkels vielen onder de vlag van het moeder bedrijf. In 1940 opende een winkel in de Kalverstraat in Amsterdam en in 1947 een in Rotterdam. 

Eind jaren veertig gingen de broers ieder hun eigen weg. Theodorus Witteveen splitste zich af van het moederbedrijf en ging verder met de winkels in Breda, Tilburg en Rotterdam en Gregorius Witteveen bouwde de winkelketen uit tot 98 filialen.

Na vele ups, downs en overnames bleven nog slechts 30 filialen over. De winkelketen ging in december 2019 failliet en zo verdween ook de naam Witteveen uit het straatbeeld. Behalve in Heerlen! Want daar staat nog heel vaag de naam Witteveen te lezen op de gevel bij Saroleastraat 30.

Bronnen: Wikipedia, Rijckheyt, Heerlen Vertelt, Land van Herle.


Een verborgen “Rembrandt” in Heerlen.

Tussen de kopgevel van de Oranje Nassaustraat 2 en de kopgevel van de appartementen van Bongerdstaete  gelegen aan de Oranje Nassaustraat (CZ kantoor) bevindt zich een muurschildering. Opgesloten tussen de twee gevels is de schildering beschermt tegen licht, weer en wind.

De eigenaar van de schoenenzaak aan de Oranje Nassaustraat 2, Jos Schins heeft in de jaren dertig opdracht gegeven voor het maken van de reclameschildering, iets dat in die tijd niet ongewoon was.

Dhr Schins had gehoord dat schildersbedrijf Botterweck een werknemer in dienst had met de bijnaam “Rembrandt” omdat hij naast het schilderen van kozijnen en muren ook heel vaardig was met potlood en penseel. 

Het schildersbedrijf kreeg de opdracht om de muurschildering te laten maken door “Rembrandt”, als extra beloning kreeg de schilder na afloop een paar leren schoenen kado. 

In de jaren vijftig heeft de Nederlandse Middenstandsbank tegen de gevel van Schins aangebouwd waardoor de schildering uit het zicht verdween. Iedere keer als er op die plek nieuwbouw wordt gepleegd (laatste keer in 1997) komt de schildering weer te voorschijn en staan de Heerlenaren vol verwondering te kijken naar de oudste en best bewaarde gevelreclame van Heerlen.

Bron: Jo Jansen


Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *