Van Nor tot nieuwe nieuwe Nor

Een groep van Nederlandse studenten die studeren aan de universiteit van Aken kregen het voormalige politiebureau aan de Geerstraat 87 in bruikleen van de  gemeente om er hun sociëteit te vestigen. Ze noemden het heel toepasselijk de Nor. Kort na de opening in april 1969 ontstond er een verschil van mening over de functie van de Nor. De een wilde een besloten studentenclub, en de ander widel een Nor met een open karakter en met onder andere een open podium. 

Toen het pand afgebroken moest worden verhuisde de Nor in 1977  naar het pand van de Volkskredietbank een eindje verderop in de Geerstraat, op nummer 64  en werd het Stichting Cultureel Café De Nor.

Na een rechterlijke uitspraak betreffende de huuropzegging door de gemeente moest de Nor op 1 juli 1994 ook dit pand verlaten en kwam de Nor op straat te staan. De creatieve groep organiseert “de Nor op straat” festival. 

Er kwam een einde aan de dakloze periode in 1998 toen de Nor zich vestigde in het pand van ijzerhandel Schmitz aan de Pancratiusstraat.  Vanwege een te beperkt budget konden, met hulp van vrijwilligers, alleen de hoogst nodige aanpassingen gedaan worden aan het pand. Toen na anderhalf jaar het naastgelegen pand bewoond werd kwamen er klachten van geluidsoverlast. De Nor moest zijn activiteiten beperken waardoor de omzet drastisch terugliep. Ter compensatie begon men een eetcafé dat aanvankelijk goed liep maar geleidelijk aan toch minder gasten kreeg. 

Toen de gemeente aangaf te willen investeren in een poppodium achter de bestaande Nor was er weer hoop. Ondanks dat zijn veel vrijwilligers gestopt, omdat ze het niet meer zagen zitten.  Er kwam een doorstart met een vernieuwde organisatie en een nieuwe zaal die eind 2006 werd geopend. Er werd een nieuwe weg werd ingeslagen. De Nor kreeg een nieuwe naam: “Poppodium Nieuwe Nor”.

De samenwerking in Heerlen, anno 2020 tussen met name het Parkstad Limburg Theater, het Cultuurhuis, Schunck, de Oefenbunker en poppodium Nieuwe Nor maakt dat Heerlen een breed en gevarieerd programma aanbod heeft met voor ieder wat wils. Het gaat zo goed dat er behoefte is aan meer capaciteit.  Daarom zal er in april 2020 gestart worden met de bouw van de “nieuwe Nieuwe Nor” (of de “Nieuwste Nor”?). Een zaal voor 650 bezoekers die aan alle moderne eisen voldoet.

De Nor heeft veel strijd moeten leveren om overeind te blijven, maar dat is tot nog toe altijd gelukt. Al meer dan 50 jaar een begrip in Heerlen en ver daarbuiten.

Bron: Heerlen Vertelt

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *