De kleine zusters van de heilige Joseph

Het Savelbergklooster genoemd naar Joseph Savelberg (Heerlen 1827 – Heerlen 1907) die dit pand in 1870 betrok samen met 7 religieus ingestelde vrouwen. Op 21 juni 1872 werden de eerste zes novicen (Iemand die voor het intreden in het klooster een proeftijd doormaakt)  ingekleed. Daarmee was de congregatie van “De Kleine Zusters van de Heilige Joseph” een feit. 

De leus van de congregatie was “Helpen waar niemand helpt”. Zo werd er hulp geboden aan wezen, ouderen, gehandicapten en krankzinnigen aan de onderzijde van de samenleving. 

In 1875 werd het pand aan de Gasthuisstraat 2, door de congregatie gekocht en in 1878-79 werd er naast het pand een kapel gebouwd.

De orde groeide erg snel en rond 1915 toen er al 400 zusters actief waren werd er een nieuw moederhuis gebouwd aan de Gasthuisstraat. Maar de groei ging door, in 1947 waren er 1800 zusters actief in 80 instellingen. De zusters werkten in ziekenhuizen, weeshuizen, verpleeghuizen en kinderherstellingsoorden, het onderwijs en het huishouden in Nederland en België maar ook in Afrika en Azië. De congregatie had toen 21 kloosters en was de op één na grootste orde van Nederland. 

In 2008 verlieten de zusters het Savelbergklooster voorgoed en werd het gebouw gerestaureerd door architectenbureau Coenen. Sinds april 2010 is het voormalige klooster een museum waar o.a. de originele kamer van de stichter Joseph Savelberg te bezoeken is. Nog 240 zusters over (2010) het worden er ieder jaar minder.

Om een uitgebreid idee te krijgen van het geweldige werk van de kleine zusters van de heilige Joseph kunt u door op de onderstaande link te klikken een film bekijken die gemaakt is door Hub Leufkens. 

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *