Hoeve de Aar

Hoeve de Aar is gebouwd in 1928 naar een ontwerp van Cornelis van der Velden die als architect in dienst was van de Staatsmijnen. De opdrachtgever en eigenaar van de te bouwen hoeve was ir. Dinger die ook bij de Staatsmijnen werkte.

In 1930 wordt de hoeve als enigste in Limburg ingericht als hoogwaardig melkveebedrijf. De melk van deze modelboerderij werd in die tijd aangeprezen als “modelmelk” en werd o.a. geleverd aan de Vroedvrouwenschool en het ziekenhuis.

De naam “De Aar” heeft de hoeve te danken aan het ontspringen van een bron bij de hoeve. De aar (oar) betekent namelijk “bron” of “waterloop”.

Begin jaren zestig had de  gemeente de grond van hoeve de Aar nodig voor de aanleg van de randweg die voor het einde van 1963 klaar moest zijn (de later stadsautobaan N281). De toenmalige eigenaar Dhr Gielkens verkocht de hoeve en de omliggende grond in 1967 voor 750.000 gulden. December 1970 werd de autosnelweg N79 van Heerlen naar Klimmen geopend.

Op 2 december 1967 vond de opening plaats van het exclusief restaurant “Hoeve de Aar” en op 21 augustus 1970 opende “Bowlingcentrum Hoeve de Aar” haar deuren. De eigenaar “beleggingsmaatschappij Welterlaan” had het bowlingcentrum verhuurd aan Bowling Nederland N.V. 

In 1980 besloot de gemeente het boerderij gedeelte dat ze in bezit hadden van Hoeve de Aar voor 600.000 gulden te verkopen aan“beleggingsmaatschappij Welterlaan” die ook al eigenaar was van het bowlingcentrum.

Het party en bowlingcentrum dat aanvankelijk goed liep maar op den duur onvoldoende geld opleverde om het onderhouden van het bowlingcentrum en hoeve te bekostigen. In 2000 werd de hoeve verkocht aan Dhr. Driessen die de hele hoeve, inclusief bowlingcentrum renoveerde en er Bowling & Partyhoeve De Aar van maakte. Zo is het bestaan van Hoeve De Aar zeker gesteld voor de toekomst.

Bronnen: Rijckheyt & Het land van herle

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *