Fred’s Sofa

Onder grote belangstelling werd op 6 januari 2018, op de hoek van de Laanderstraat en de Eikenderweg een Social Sofa onthuld. Het initiatief voor deze bank was afkomstig van wijkagent Fred Janssen zaliger. 

In september 2017 zijn de vrijwilligers uit de wijk begonnen met het aanbrengen van de duizende mozaïeksteentjes met als resultaat een bijzonder mooie sofa. 

Op voor- en achterzijde staan kenmerkende afbeelding voor wijk Eikenderveld.

Een “Poeffel Moeffel” (een beeldje voor een buurtbewoner die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de wijk) – Een trein (Eikenderveld werd oorspronkelijk gebouwd voor spoorwegpersoneel) – De Sint Franciscus van Assisi Kerk – De moskee – De school – Een eik (waar de wijk z’n naam aan te danken heeft) – Kasteel Terworm – Het buurtpunt Markieshuis en een zonnebloem die symbool staat voor de vele activiteiten van de vrijwilligersvereniging.

Fred’s sofa is niet de enige Social Sofa in Heerlen. Op initiatief van de stichting “Vrouwen laten Heerlen glimlachen” werden in augustus 2013 de eerste 20 Heerlense bankjes gepresenteerd. Ieder bankje met zijn eigen verhaal en allemaal handwerk …………..

Het Social Sofa idee is afkomstig van de Tilburgse Karin Bruers. Karin wilde om de sociale saamhorigheid te vergroten, ontmoetingsplekken maken waar men net als vroeger ongedwongen bij elkaar kon komen om even met elkaar te praten.

De houten bankjes met deze sociale functie worden steeds vaker weggehaald omdat ze kapot zijn (gemaakt) of omdat het hangplekken zijn voor jongeren die overlast bezorgen.

De banken moesten dus “hufterproof” zijn en toch goed uitzien, ze moesten uitnodigend zijn en het straatbeeld verfraaien. De Social Sofa, model chaise longue is van beton en weegt 1650 Kg, heeft een lengte van 224 cm en is handmatig van een mozaïek voorzien.

Karin’s ambitieus voornemen was het om duizend sofa’s in en om Tilburg te plaatsen. De eerste 23 “benkskes” werden in september 2006 in Tilburg door de burgemeester onthuld. Daarna kwamen er overal in het land Social Sofa’s te staan, zelfs in het buitenland kom je ze tegen, ieder bankje een eigen verhaal en hand gemozaïekt. In 2013 is het duizendste bankje gemaakt en werd het als 250ste Tilburgse bankje onthuld op de plek waar ook de eerste 23 waren onthuld.

De saamhorigheid en het sociale contact in de wijk Eikenderveld is mede dankzij het initiatief van wijkagent Fred Janssen enorm verbeterd.

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *