De kleine Sint Jan

De kleine Sint Janskerk aan de markt in Hoensbroek stamt waarschijnlijk uit 1137 maar zoals zo vaak met gebouwen uit die tijd staat dat niet onomstotelijk vast. Een eerste aanbouw van het schip zou al in het jaar 1150 zijn uitgevoerd, de toren is van rond 1300 en het priesterkoor is tussen 1300 en 1520 gebouwd. Er is dus genoeg ruimte voor allerlei theorieën met een dergelijke daterings marges.

Er is o.a. een theorie die zegt dat het kerkje pas is gebouwd nadat Hoensbroek zich had afgescheiden van Heerlen in 1390 en daarmee een ouder kerkje dat op diezelfde plek stond heeft vervangen.

In 1630 werd in het kerkje een sacristie gebouwd maar waar is niet bekend. In 1680 werd het priesterkoor verhoogd en in 1725 werd er tegen de kerk aan een nieuwe sacristie gebouwd van bakstenen. De kerk zelf is gebouwd van mergel.

In de toren hangen twee klokken. De grote klok heeft een diameter van 99 centimeter en is gemaakt in het jaar 1414 en de kleine klok van 78 centimeter dateert uit 1840.

De kleine “St. Janskerk”, was eerste parochiekerk van Hoensbroek en is gewijd aan de H. Johannes de Doper. Om het kerkje staan eeuwenoude grafstenen en een aantal gietijzeren grafkruisen.

In 1900 werd de toren en in 1909-1910 de rest van het kerkje gerestaureerd. De kleine Sint Jan is sinds februari 1967 een Rijksmonument.

Ondanks de twijfels en een flinke verzameling aan jaartallen staat een ding als een paal boven water: de kleine Sint Janskerk aan de markt in Hoensbroek is een schitterende kerk die u zeker eens  van binnen moet bekijken als de gelegenheid zich voordoet.

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *