Straatnamen Grasbroek

BoerhaavestraatHerman(us) Boerhaave (Voorhout, 31 december 1668 – Leiden, 23 september 1738) was een Nederlands arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Hij was een hoogleraar die een tijdlang drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, rector magnificus was van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus botanicus Leiden. Hij stond bekend als begenadigd docent en was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen. Boerhaaves motto was Simplex sigillum veri – Eenvoud is het kenmerk van het ware.
Buys BallotstraatChristophorus Henricus Dedericus Buis Ballot (Kloetinge, 10 oktober 1817 – Utrecht, 3 februari 1890) was een Nederlandse meteoroloog, scheikundige en natuurkundige. De meteriologische Wet van Buys Ballot. Hij was een van de personen, die in 1854 aan de wieg van het KNMI stonden.
CluysenaerstraatIr. J.L. Cluysenaer (geb. 1843 te Breda – overl. 1932 in Den Haag) was een spoorwegingenieur en ontwierp een ingenieuze spoorlijn van de kolenvelden op Midden Sumatra naar zee, hij was oprichter van de Nederlandsche Zuid-Afrikaansche Spoorweg Maatschappij (NZASM). Als directeur-generaal van het Staatspoor steunde hij de aanleg van de spoorlijn Sittard-Herzogenrath door een aparte maatschappij, om zodoende de kolenvelden in Limburg te ontsluiten. Sinds 1893 was hij president-commissaris van de Mij. tot Exploitatie van Limburgsche Steenkolenmijnen, die de Oranje-Nassau-mijn in bedrijf bracht, maar desondanks was hij voorstander van staatsexploitatie van de Limburgse kolen.
EdisonstraatThomas Alva Edison (februari 1847 – oktober 1931) was een Amerikaanse uitvinder en oprichter van General Electric Company, die zijn fortuin maakte door uitvindingen op te kopen en de octrooien op zijn eigen naam vast te leggen. Als deze succesvol bleken, perfectioneerde hij ze en nam ze in productie. Edison was lange tijd recordhouder voor het grootste aantal octrooien toegekend aan een persoon (ongeveer 1400). Edison was niet de uitvinder van de gloeilamp maar heeft deze wel verder ontwikkeld en in productie genomen. De gloeilamp werd reeds in 1806 bedacht door Humphry Davy.
Frans DohmenhofFranciscus Stanislaus Dohmen (1910 Kerkrade – 1991 Kerkrade) (Duitse moeder en een Poolse vader)
In 1944 richt hij de Nederlandse Katholieke Mijnwerkersvakbond op die in 1941 was opgeheven. Hij is daarvan voorzitter tussen 1944 en 1971.
Behalve voorzitter van de KMB was hij voorzitter van het Wereld Muziek Concours en voorzitter van de Stichting St. Anna in Heel, Schinnen, Maastricht. Hij was tevens lid van het dagelijks bestuur van het Nationale Rode Kruis, regent van het De Weverziekenhuis in Heerlen en bestuurder bij het Chevremonts Mannenkoor 1912.
Graham BellstraatAlexander Graham Bell (Schotland maart 1847 – Canada augustus 1922) was een Schots-Amerikaans uitvinder, autodidact en de oprichter van de telefoonmaatschappij Bell, die uitgroeide tot de American Telephone and Telegraph Company (AT&T). Bell was medeuitvinder van de telefoon.
GrasbroekWaterig grasland
GrasbroekerwegDe weg naar Grasbroek
John FlemmingstraatJohn Ambrose Fleming (november 1849 – april 1945) was een Engels elektrotechnicus en natuurkundige. Hij was de uitvinder van de eerste radiobuis (vacuümdiode) waarmee de elektronica een feit werd.
Kamerlingh OnnesstraatHeike Kamerlingh Onnes (Groningen, 21 september 1853 – Leiden, 21 februari 1926) was een Nederlands natuurkundige, winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde in 1913 en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Hij werd bekend vanwege het vloeibaar maken van het edelgas Helium bij -269 C en vanwege super geleiding.
KeesomstraatWilhelmus Hendrikus (Willem) Keesom (Texel, 21 juni 1876 – Leiden, 24 maart 1956) was een Nederlandse natuurkundige en hoogleraar aan het Kamerlingh Onnes laboratorium in Leiden. Hij werd wereldberoemd toen hij in 1926 als eerste erin slaagde om helium in de vaste fase te krijgen, door het bij hoge druk (150 bar) af te koelen
KochstraatHeinrich Hermann Robert Koch (Clausthal, 11 december 1843 – Baden-Baden, 27 mei 1910) was een Duits medicus en ontdekker van de tuberculose-bacterie.
Leo MoonenstraatJan Leonard (Leo) Moonen (Heerlen, 31 augustus 1895 – Bergen-Belsen, 2 april 1945) was een rooms-katholieke priester. Hij gaf als secretaris van het bisdom Roermond leiding aan het verzet in de provincie Limburg. Hij overleed in Bergen-Belsen aan de tyfus.
LTM wegOp deze plek stond de LTM (Limburgse Tramweg Maatschappij) remise, eerst voor trams later voor bussen.
LumièrestaatDe gebroeders Lumière, Auguste Lumière (oktober 1862 – april 1954) en Louis Lumière (oktober 1864 – juni 1948), waren Franse zakenlieden en filmpioniers. Met de uitvinding van de cinématographe, ’s werelds eerste projectieapparaat, waren zij een van de grondleggers van de cinematografie. Louis Lumière wordt dan ook vaak “de vader van de cinema” genoemd.
Marie CuriestraatMaria Salomea (Marie) Skłodowska-Curie (november 1867 – juli 1934) was een Pools-Frans schei- en natuurkundige. Ze ontving samen met haar man Pierre Curie (natuurkundige) en met Becquerel in 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde en in 1911 won ze de nobelprijs voor de scheikunde voor de ontdekking van de radioactieve elementen polonium en radium. In haar tweede vaderland Frankrijk is ze bekend als Marie Curie en ze wordt vaak aangeduid als Madame Curie.
MeezenbroekerwegDe weg naar Meezenbroek
PalemigerboordDe weg langs Palemig
PasteurstraatLouis Pasteur (december 1822 – september 1895) was een Franse scheikundige en bioloog, vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek (het verhitten van levensmiddelen tot 72 C om bacterieen te doden waardoor het product langer houdbaar is) en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid.
RoexhofOp deze plek was Roex bv gevestigd een bedrijf in bakkerijgrondstoffen.
RöntgenstraatWilhelm Conrad Röntgen (maart 1845 – februari 1923) was een Duits natuurkundige. Hij is vooral bekend door zijn ontdekking van de naar hem genoemde röntgenstraling. In 1901 ontving hij de eerste Nobelprijs voor Natuurkunde.
SemmelweisstraatIgnaz Phillip Semmelweis (juli 1818 – augustus 1865) was een Hongaarse arts in het Keizerrijk Oostenrijk. Hij staat tegenwoordig bekend als de vader van de antiseptische methode. Een antisepticum of desinfectans is een ontsmettend middel, een bacterie-, schimmel- en virusdodend middel dat plaatselijk (uitwendig) kan worden gebruikt, op het lichaam of om instrumenten of werkvlakken te ontsmetten.
SittarderwegDe weg naar Sittard
Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *