Huis De Luijff

Toen aan de Veemarkt nu aan het Wilhelminaplein (24) .

De Luijff is gebouwd als woonhuis tussen 1600 en 1615 in opdracht van Jan Dautzenberg, secretaris van Heerlen. Tot 1737 bleef het huis in bezit van familie Dautzenberg.

In 1802 kocht Apotheker Albert Schultze de woning (Schultze was van 1818 tot 1820 Burgemeester van Heerlen) en liet het pand ingrijpend verbouwen, er werd een tweede woonlaag op gebouwd en het dak werd minder steil. Met de verbouwing verdween de luifel boven de voordeur waar het pand tot op de dag van vandaag zijn bijnaam aan te danken heeft. Boven de voordeur zien we nu de afbeelding van een vijzel, het apothekers teken. Albert Schulze bleef er tot aan zijn dood in 1828 wonen.

De kinderen Schultze verkochten het pand aan Stollé Kemmerling dat door vererving werd doorgegeven. In 1921 werd de Mijnvereniging eigenaar van het pand, in 1959 de Gezamenlijke Steenkolenmijnen en in 1970 werd het eigendom van de gemeente Heerlen. Sinds 2010 is er het Toon Hermans Huis Parkstad gevestigd.

In dit gebouw zijn de voorbereidende gesprekken gehouden voor de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal). De EGKS was de voorloper van de Europese Unie en was bedoeld om de handel tussen de deelnemende landen te bevorderen en er op toe te zien dat de landen geen wapens kon maken om zich tegen een van anderen te keren. Op 18 april 1951 is er een verdrag gesloten tussen deelnemende landen Italië, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, België en Nederland.

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *