De Gruyter

Mercurius
De Gruyter Saroleastraat Heerlen 1959

In 1926 werd er een bouwvergunning aangevraagd voor het bouwen van een winkel-woonhuis met bakkerij en vier winkelhuizen met woningen aan de Akerstraat-Kouvenderstraat in Hoensbroek. In het hoekpand van deze serie zou de 156ste filiaal van De Gruyter gevestigd worden.

Piet de Gruyter (1795-1867) opende in 1818 in den Bosch zijn eerste kruidenierswinkel. Het aantal winkels groeide generatie op generatie uit tot een familiebedrijf dat uiteindelijk bestond uit 17 fabrieken en 525 winkels hoofdzakelijk in Nederland.

Door de sterk groeiende concurrentie van grote zelfbedieningszaken in de jaren vijftig en het feit dat De Gruyter vasthield aan het traditionele winkelmodel moesten steeds meer De Gruyter winkels de deuren sluiten en in 1977 viel het doek voor de laatste winkel.

De winkels waren dan wel gesloten maar veel panden waren nog te herkennen aan de typische De Gruyter huisstijl die zich kenmerkte door een blauwe betegelde voorgevel in art-decostijl met één of twee blauwe keramische afbeeldingen van Mercurius, de Romeinse god van de handel.

De Gruyter Akerstraat Hoensbroek
De Gruyter Akerstraat Hoensbroek
De Gruyter Emmaplein Heerlen
De Gruyter Homerusplein Heerlen
Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *