Beersdal

De wijk Beersdal maakt deel uit van het stadsdeel Heerlerheide. De mijnwerkers- / arbeiderskolonie Beersdal is gebouwd tussen 1910 en 1913, enkele huizen zijn van 1918. De bouwafdeling van de Oranje Nassau Mijnen heeft de huizen ontworpen en laten bouwen in Lotharingse stijl. De eigenaar van de mijn, familie De Wendel was afkomstig uit Lotharingen (Frankrijk). De 272 woningen (48 twee onder een kap en 44 vierblokken) hebben allemaal een grote tuin en zijn te herkennen aan een gepleisterde gevel met een omlijsting van metselwerk. Op het rode pannendak zijn met blauwe pannen Lotharingse patronen aangebracht. De woningen werden bewoond door mijnwerkers gezinnen waarvan één of meerdere personen op de Oranje Nassau Mijn werkten. Sinds 2008 is Beersdal een beschermd stadsgezicht.

Naamgeving

Hoeve Beersdal lag net als Vrank en Hueske in de Koningsbeemd, een Schinnenerleen 

De straten in Beersdal zijn genoemd naar Nederlandse rivieren. Scheldestraat, Wormstraat, Schiestraat, Swalmstraat, Niersstraat, Geulstraat, Roerstraat, Maasstraat, Hunzestraat, Diezestraat, Lekstraat, Dinkelstraat, Rijnstraat, Dommelstraat, Vechtstraat, Amstelstraat, Jekerstraat, Lingestraat, Ijsselstraat, Merwedestraat, Waalstraat, Gouwestraat, Eemstraat, Reggestraat, Schipbeekstraat.

Voor de namen Beersdalplein en Rennemigerveldweg zijn voordehandliggende verklaringen te geven.

De “Van der Scheurstraat” is genoemd naar de in 1926 in Heerlen geboren vakbondsman Jaap van der Scheur. 

De “Schout van Heeckerenring” is genoemd naar Baron J.D. van Heeckeren tot Rooderloo die van 1762 tot 1779 schout was te Heerlen. De schout, verantwoordelijk voor de openbare orde, was voorzitter van de schepenbank, een functie met hoog aanzien.

De naam Koningsbeemd is afkomstig van “Hof Koningsbeemd”, een vierkantshoeve uit de 14e eeuw, die later Wijngaardshof werd genoemd  en in 1999 is afgebroken.

Over de herkomst van Huisbergerstraat is niets bekend, misschien dat het van oudsher de straat is waar het huis van familie Berger heeft gestaan.

Tags: geen tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *