Het wapen van Heerlen

In  het gebied van Valkenburg  waren vier hoofdschepenbanken waarvan Heerlen er één was. Bij de schepenbank hoorde een schependomszegel.

Op het schependomszegel uit 1364 staat de heilige Pancratius afgebeeld met voor zich een schild met staande leeuw. 

In 1867 werd deze afbeelding het officiële wapen van Heerlen. Het bestaat uit een gouden veld, met daarop in huidskleur de heilige Pancratius. Deze is in het blauw gekleed met zilveren borduursels. Om zijn hoofd een gouden aureool. De heilige houdt in zijn rechterhand een zwaard en met zijn linkerhand houdt hij een zilveren schild vast. Op het zilveren schild is een zwarte van goud gekroonde, getongde en geklauwde leeuw met een dubbele staart.

Van Rooy die van 1962 tot 1964 burgemeester van Heerlen was vond dat de geschiedenis beter tot uitdrukking gebracht moest worden en stelde een nieuw stadswapen voor dat in 1964 in gebruik werd genomen.

Het tweede wapenschild is met een blauw kruis in vier delen gedeeld en gedekt met een gouden Markiezenkroon met twee parels

  • Links boven: met rode achtergrond een staande naar rechts gewende adelaar. Deze heeft de vleugels uitgeslagen en is goud van kleur. De adelaar staat op een zilveren legerveldstandaard.  CORIO staat voor de naam Coriovallum, de Latijnse naam van Heerlen.
  • Rechts boven: met gouden achtergrond de heilige Pancratius. Afgebeeld in een witte Romeinse toga. De randen zijn van purper, met een gouden bulla aan een gouden keten.Voor zijn borst houdt hij een,  zilveren zwaard met een gouden vest.
  • Links onder: met zilveren achtergrond met daarop een rode dubbelstaartige leeuw met kroon, tong en nagels van goud.
  • Rechts onder: Op een rood achtergrond staat het mijnwerkersembleem: een kruiste hamer en kolenhak van goud.

In 1982 fuseerden Heerlen met Hoensbroek en werd er een nieuw wapen aangevraagd. De heiligen Johannes de Evangelist en Pancratius werden niet meer afgebeeld op het nieuwe wapen. De rode en de zwarte leeuwen werden samengevoegd tot één rood – zwarte leeuw met een half zilverkleurige en half zilver – rood gestreepte achtergrond. De markiezenkroon met parels dekt het schild.

Tags: geen tags

Een reactie

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *