Er moest een nieuw hoofdpostkantoor komen omdat het postkantoor aan het Emmaplein eigenlijk van begin af aan al te klein was. Men verwachtte reeds in 1920 dat de PTT een nieuw kantoor zou gaan bouwen en gaf een nieuwe straat de naam “Poststraat”. In 1926 had men de hoop op een nieuw postkantoor opgegeven en werd de straatnaam veranderd in “Van der Maesenstraat”.
Ondanks bezuinigingsmaatregelen bij de P. T. T. ging de bouw van het nieuwe postkantoor op de hoek van de Schinkelstraat (vanaf 1936 Honigmannstraat genoemd) met de Van der Maesenstraat, toch door. Helaas moesten de originele plannen van architect Joseph Crouwel (1885 – 1962) Jr. worden versoberd.
Vanaf 1917 was Crouwel als architect verbonden aan de Rijksgebouwendienst. Hij ontwierp o.a. het hoofdpostkantoor van Utrecht aan de Neude in 1924, dat nu als leeszaal en bibliotheek dienst doet.
De grootvader van architect Joop Crouwel werd in 1817 geboren op een schip dat van Engeland naar Nederland voer. De Britse kapitein van het schip trad op als ambtenaar van de burgerlijke stand en verengelste onbedoeld de naam in Crouwell.
Februari 1934 startte aannemer J. H. Hendriks uit Orthen met de bouw van het nieuwe postkantoor dat hij voor fl.108.800,- zou gaan bouwen.
Vanwege het faillissement van de aannemer liep de bouw vertraging op en kreeg N.V. Algemene Beton Compagnie uit Den Haag de opdracht om het af te bouwen.
Op 3 oktober 1935 werd het gebouw opgeleverd en kon men met de inrichting beginnen. Het gebouw voor de post- en telegraafdienst kon op 21 december 1935 in gebruik worden genomen.
Het L-vormige pand kreeg een zakelijke uitstraling, bestond uit twee verdiepingen onder een pannendak en was geheel onderkelderd.
Vijf grote stalen ramen aan de Van der Maesenstraat en vijf aan de Schinkelstraat.
Op de verdieping werden 29 stalen ramen aangebracht (14, 12, 3) waardoor een lange horizontale belijning werd geaccentueerd.
Op de hoek aan de Schinkelstraat werd een grote betonnen luifel gemaakt met daaronder een bordes met een trap van zes treden en een muur met leuning.
Aan het bordes lag de publieksingang naar een entreehal met een draaideur naar de grote hal van 20 x 6 meter met negen loketten en twee telefooncellen. Aan de andere kant van de entreehal bevond zich de ruimte met de „postboxes”, het loket van afgifte (loket 10) dat tevens diende voor de avond- en zondagsdienst en nog een telefooncel. Deze ruimte was ook toegankelijk als het postkantoor gesloten was.
De verdieping werd ingericht voor een automatische telefooncentrale die pas op 27 oktober 1936 operationeel werd, tot die tijd bleef de telefoondienst in het oude postkantoor actief.
Aan de v.d. Maessenstraat werden de elektrische hoog- en laagspanningsruimten gebouwd. Tussen het elektriciteitshuisje en het postkantoor stond een lange, gesloten muur.
Rechts naast de uitbouw (werd ook wel toren op schoorsteen genoemd) aan de Schinkelstraat was de ingang van de postwagens. In de uitbouw was ook toegangsdeur voor de beambten en de mensen van technische dienst.
Verbouwingen
Maandag 30 november 1964 werd het verbouwde postkantoor geopend.
Om de meterslange rijen tijdens de spitsuren te beperken en de telefooncentrale de benodigde extra ruimte te geven werd in 1964 de vleugel aan de Van der Maesenstraat over de volle breedte en hoogte, met 10 meter verlengd.
Hierdoor konden er 4 loketten worden toegevoegd en kwam er een tweede ingang voor spaarders (het postaria), waar zaken discreet afgehandeld konden worden. Er werd een zelfbedieningsruimte ingericht voor postzegels, enveloppen, schrijfwaren en dergelijke.
Na 1965 is er nog een complete vleugel toegevoegd op de binnenplaats waardoor het gebouw een open carrévorm kreeg. De ingang voor de postwagens is toen ook verplaatst naar de Van der Maesenstraat, links naast het elektriciteitshuisje.
De raamopeningen op de benedenverdieping zijn ooit eens vergroot en toen zijn zowel boven als beneden de stalen kozijnen vervangen door kunststoffen.
In 2009 is het postkantoor gesloten en is in 2014 weer geopend als ING bankkantoor.
Add a Comment