In die tijd had een moderne stad met aanzien een Boulevard. En net dat wilde Heerlen graag zijn. Daarom werden er in 1960 een aantal panden aan de Saroleastraat en aan de Geerstraat gesloopt om een doorgaande verbinding te maken tussen de Bongerd (markt) en het plein voor de in aanbouwen zijnde stadsschouwburg (1961).
Een boulevard van maar liefst 24 meter breed met rijbanen en brede trottoirs zou er komen. Om een strakke belijning te krijgen moesten alle gevels even hoog worden; daar mocht niet van afgeweken worden. Daarom werden er een aantal “nepgevels” gemaakt om aan de juiste hoogte te komen. Voor een aantal winkels betekende de boulevard ook dat ze een tweede voorgevel kregen en dus ook een tweede etalage moesten inrichten. Niet onbelangrijk was ook het typisch Heerlens fenomeen dat het winkelende publiek de winkels als afkorting gebruikte om van de ene naar de ander straat te lopen.
Op 5 mei 1961 opende de Hollandia bioscoop als eerste haar deuren aan de Heerlens boulevard en kort daarna (september) de Grand Bazar. Ook Schunck opende een filiaal aan de boulevard (1964) Op 22 maart 1969 werd de boulevard als geheel officieel geopend door burgemeester Gijzels. Korte tijd daarna heeft men de auto’s buitengesloten en er een promenade van gemaakt, met vitrines en bankjes, zoals dat ook in Rotterdam was.
Onze stadsgenoot en kunstenaar Theo Lenartz had een grote waterval ontworpen die in 1975 is aangelegd op de Promenade aan de voet van de waterval kon men door een tunnel onder de Geerstraat door naar het Burgemeester Van Grunsvenplein (Schouwburgplein) en het erachter gelegen winkelcentrum ‘t Loon dat overigens, het oudste overdekte winkelcentrum van Nederland is. Gebouwd in 1965 naar een ontwerp van architect Peter Sigmund.
De tunnel trok dakloze en drugsverslaafden aan en daarom is de waterval afgebroken en de grond opgehoogd tot straatniveau. Tot groot ongenoegen van heel veel Heerlenaren.
De promenade is in de jaren negentig opnieuw ingericht met onder andere vier kubusvormige gebouwen die de Promenade moesten verdelen in pleinen met op het ene deel van de Promenade opgeknipte platanen en op het andere deel een glazen overkapping, deze overkapping is niet gerealiseerd.
In 2019 is de Plu (winkelcentrum en kantoren) afgebroken en nu beraadt men zich op de nieuwe invulling van het vrijgekomen terrein, dat voorlopig als park gebruikt zal worden.
Add a Comment