De “blote voeten kerk” zoals de rooms katholieke Sint Andreaskerk op Heerlerbaan (Palestinastraat 326) in de volksmond wordt genoemd, is een ontwerp van architect Laurens Bisscheroux. Het is een kleine en intieme kerk die op 13 november 1977 is ingezegend door deken Jochems. De kerk ligt gedeeltelijk onder een aarden heuvel, dat is een verwijzing naar het mijnverleden in een wijk waar veel mijnwerkers woonden, de kerk wordt ook wel eens de ondergrondse kerk genoemd. De gebouw is niet hoger dan de huizen eromheen, waarmee een zekere gelijkheid wordt gesymboliseerd.
Het meest in het oog springend zijn de grote deuren van geëmailleerd plaatstaal waarop twee voeten zijn afgebeeld, naar een ontwerp van kunstenaar Rob Takens. De deuren zijn niet alleen een verbinding tussen binnen en buiten maar symboliseren ook een verbinding tussen boven en beneden. Eén voet is naar de aarde gericht en één voet is van de aarde af gericht. De deuren gaan overigens alleen open op scharniermomenten in het leven, zoals doop, communie, huwelijk en dood.
Er zijn veel bijzondere details te ontdekken aan dit gebouw dat veel symboliek in zich draagt. Het doopvont bijvoorbeeld dat zich gedeeltelijk buiten de kerk bevindt werd oorspronkelijk gevoed door het bronwater van de Caumerbeek, dat mag toch wel heel puur genoemd worden. In het ontwerp was voor deze moderne kerk geen klokkentoren opgenomen, in 1984 is er alsnog een losstaande stalen klokkentoren toegevoegd.
Sint Andreas was een van de twaalf apostelen van Jezus van Nazareth en de broer van apostel Petrus. Ook Andreas stierf aan een kruis, hij wordt dan ook bijna altijd afgebeeld met dat “Andreaskruis”. Op het voorplein van de kerk (kerkplein) staat een marmeren beeld uit 1977 van Sint Andreas dat gemaakt is door de kunstenaar Funs Stadhouders (1948). De Andreaskerk is overigens niet de eerst Andreaskerk van Heerlen in de 11de eeuw stond er op de plek waar nu de Pancratiuskerk staat reeds een houten Andreaskerk.
Add a Comment